Elin Petersson har intagit Rr59 år 2009   Hanna Liljebäck intog också Rr59 2009
Elin Petersson (2009) och Hanna Liljebäck (2009) vid gränsmärke Nº 59. Ett mål många längtat efter.

När en paddlare kommit till Haparanda efter sin start i Svinesund är minnesbanken starkt berikad av upplevelser och intryck från färden. Vägen kan tyckas bli den samma för alla, men vädrets inverkan ger en påtaglig variation. Det finns emellertid en väg vi oftast delar med alla andra som också paddlat hela sträckan. Det är passagen av grinden till Stråkvägen 24 i Solna. Paddlarens möte med juryn väntar.

Pasi Airike på väg till sitt jurymöte — år 2009
Kanske är detta den mest kända passagen för HBB-paddlare som Pasi Airike just skall öppna inför sitt jurymöte.
Grinden in till Stråkvägen 24 och vi minns hur spänning och förhoppning steg.

När vi har anmält och genomfört vår paddling från Svinesund vid den Norska gränsen utmed hela Svenska kusten till Haparanda vid den Finska gränsen säger ofta loggboken inte allt. Efter att vi nått Riksröse 59 kommer oftast efterdyningar av olika slag. En efterdyning är uppenbar. Ett möte med juryn avrundar turen. Det räcker inte att säga att vi landat vid Virtakari för att bli en godkänd erövrare av Havspaddlarnas Blå Band. Vi måste bevisa att vi paddlat de ca 2300 kilometrarna av egen kapacitet och kunskap i enlighet med reglerna och följt dessa. När detta skett finner HBBs jurymedlemmar stor glädje i att tillsammans med paddlarna fira deras prestationer.
Vi vill minnas dem alla och startade denna fotosamling. Denna fick en trevande start 2007 och blev till en sed 2008. En samling vi hoppas fler än vi själva finner glädje i.

HBB Webmaster

 

HBB x 5

Under åren, sedan Jim Danielsson första gången paddlade HBB 1991, har nu många paddlat samma tur en eller flera gånger och här följer foton från olika jurymöten. Först dock en glimt av de femfaldiga erövrarna.

Bengt Larsson — år 2008
Femtegångs-kvartetten: Bengt Larsson år 2008 | Jim Danielsson år 2009 | Leif Andersson år 2009 | Peter Magnusson år 2014
 

 

HBB x 6

År 2014 är tårtan gyllengul när antalet gånger någon paddlat HBB utökades till sex. Vi grattar Jim till hans bedrift som också blev ett troligen svårslaget rekord.
Året därpå - 2015 - fick Jim sällskap av Peter i gruppen 6-gångs erövrare och tårtan var brun.


Jim Danielsson år 2014 - Peter Magnusson år 2015

 

2019

 


FABIAN RYFT

Godkänd av juryn 2019 oktober 07

Juryn - bestående även vid detta möte av Ordförande Sven Berggren assisterad av Jim Danielsson och Thorvald Nielsen.
Fabian hade med sig kartor. Det ÄR en försvarlig hög för att täcka hela vår kust.

Fabian hade haft ett rikt varierande väder under sin tur och var från början inte en erfaren paddlare. Vid Tjurepannan fick han därför sin första duvning med vädrets makt. Den avlöpte väl. färden gick sedan väl och juryn kunde följa var och hur färden gick vidare. Ofta gent där det lönade sig och kunde göras utan risk.
Juryn var enig om att godkänna Fabians erövring och det blev så dags att mottaga miniatyrkajaken som Jim enligt sed o kunskap har till uppgift ett genom föra.
Åter på plats städar Fabian sin karthög och i bakgrunden ser man Jim gå förbi. Det är dags för macka o öl.


Vi låter dem äta och talas vid i fred och ser fram mot nästa säsong.
 


 


LINA HALLEBRATT

Godkänd av juryn 2019 oktober 05

Juryn - bestående av Ordförande Sven Berggren assisterad av Jim Danielsson och Thorvald Nielsen.
Bakom kameran Lennart Bergström

Mötet var snabbt avklarat och trenne kloka personer följde Linas färd via det inritade spåret hon hade endast i sin mobil. Spåret slutade plötsligt. Under den fortsatta färden gjordes visserligen färdspår under den korta biten som var kvar till Riksröse 59.

Lina fortsatte sedan med det Finska Blå/Vita bandet. Inte nog med det utan när hon tog sig över till Estland dränktes telefonen. En vattentät mobilpåse visade sig inte vara vattentät. Säkerhetskopiering var inte gjord, varför färdspårets avslutning inte kunde visas längre än till dit hennes säkerhetskopiering fanns. Fysiska kartor som ju blir en försvarlig bunt skulle ha skickats hem, men hade inte kommit.

Lina har drabbats av många olika händelser och juryn ville inte strö salt i såren och hade minnet kvar från det de lästa under färdens fortskridande.
Visst återspeglar sig en viss spänning o förväntan inför juryns utslag.

För andra gången godkändes Lina.
Därmed blev hon också den FÖRSTA kvinnliga paddlaren att ha gjort TVÅ erövringar.
Dessutom är hon även den som startat tidigast på året. Hon gav sig iväg från Svinesund redan tredje april och var i mål efter 61 dagar trots att hon fått ligga still flera dagar.

Givetvis godkände juryn Linas paddling.

Ögonblicket när hon mottog sin Miniatyrkajak var värt att se flera gånger. Och Lina var sprudlande glad.

Det blev sedan öl o macka. Därefter kom tårtan garnerad med två flaggor in med kaffe. Frågor nästan haglade över Lina och fina svar. Ofta med historien bakom. Lina har upplevt otroligt mycket under sina vandringar.

En närmre titt på tårtan och minnes kajaken vilken Jim överlämnade som gåva för att uppmärksamma Linas båda rekord. Första kvinnliga med två erövringar och dessutom tidigaste starten.
Efter det råa överfallet i Litauen har hennes skador läkt, men ännu återstår att träna upp handleden.
Om några dagar ger sig Lina ut igen på nytt äventyr och vi alla önskade henne lycka till.

 
 

 

Rick Hoeksema

Godkänd av juryn 2019 september 14

Årets första jurymöte hölls idag med Rick. Tillsammans med Rune och sin fru Krista passerade de Solna så ett möte var lämpligt. Rick hade under sin paddling skadat sin ena axel och efter ett läkarbesök bestämde han sig för att åka hem o vila den. Det dröjde sedan till september 01 innan han tillsammans med sin vän fortsatte paddlingen och avsluta turen.Ricks fru Krista hämtade sedan hem pojkarna och nu skulle jurymötet hållas.

När inledande fraser var avklarade kom telefonen fram. I den hade Rick planerat sin tur och ritat färdstrecket reglerna. Några oklarheter dök inte upp. Juryn har samlats 141 gånger tidigare. I vanlig ordning var det Sven Berggren, Thorvald Nielsen och Jim Danielsson. Alla har det i ryggmärgen hur mötet skall hållas.

Det dröjde därför inte länge innan Rick kunde mota sin Miniatyrkajak och blev säkerligen nöjd när han väl hade den i sin hand.
Därefter följde sedvanlig öl o macka samt kaffe och tårta.

Vi hoppas tårtan med våra nation sflaggor gav en god smak samt energi som varade hem till Nederländerna.

Att även Rune är en god paddlare har han visat under Ricks avslutande tur och kanske får vi följa honom nästa år då han planerar att göra en egen erövring. Och vi kan hälsa honom välkommen åter.

 


 

Länkar till åren: 2007 och 2008  |  2009  |  2009 Special  |   2010  |  2011  |  2012  |  2013  |   2014  |  2015  |  2016  |  2018
 

Valid CSS! Validated by HTML Validator (based on Tidy)