Elin Petersson har intagit Rr59 år 2009   Hanna Liljebäck intog också Rr59 2009
Elin Petersson (2009) och Hanna Liljebäck (2009) vid gränsmärke Nº 59. Ett mål många längtat efter.

När en paddlare kommit till Haparanda efter sin start i Svinesund är minnesbanken starkt berikad av upplevelser och intryck från färden. Vägen kan tyckas bli den samma för alla, men vädrets inverkan ger en påtaglig variation. Det finns emellertid en väg vi oftast delar med alla andra som också paddlat hela sträckan. Det är passagen av grinden till Stråkvägen 24 i Solna. Paddlarens möte med juryn väntar.

Pasi Airike på väg till sitt jurymöte — år 2009
Kanske är detta den mest kända passagen för HBB-paddlare som Pasi Airike just skall öppna inför sitt jurymöte.
Grinden in till Stråkvägen 24 och vi minns hur spänning och förhoppning steg.

När vi har anmält och genomfört vår paddling från Svinesund vid den Norska gränsen utmed hela Svenska kusten till Haparanda vid den Finska gränsen säger ofta loggboken inte allt. Efter att vi nått Riksröse 59 kommer oftast efterdyningar av olika slag. En efterdyning är uppenbar. Ett möte med juryn avrundar turen. Det räcker inte att säga att vi landat vid Virtakari för att bli en godkänd erövrare av Havspaddlarnas Blå Band. Vi måste bevisa att vi paddlat de ca 2300 kilometrarna av egen kapacitet och kunskap i enlighet med reglerna och följt dessa. När detta skett finner HBBs jurymedlemmar stor glädje i att tillsammans med paddlarna fira deras prestationer.
Vi vill minnas dem alla och startade denna fotosamling. Denna fick en trevande start 2007 och blev till en sed 2008. En samling vi hoppas fler än vi själva finner glädje i.

HBB Webmaster

 

HBB x 5

Under åren, sedan Jim Danielsson första gången paddlade HBB 1991, har nu många paddlat samma tur en eller flera gånger och här följer foton från olika jurymöten. Först dock en glimt av de femfaldiga erövrarna.

Bengt Larsson — år 2008
Femtegångs-kvartetten: Bengt Larsson år 2008 | Jim Danielsson år 2009 | Leif Andersson år 2009 | Peter Magnusson år 2014
 

 

HBB x 6

År 2014 är tårtan gyllengul när antalet gånger någon paddlat HBB utökades till sex. Vi grattar Jim till hans bedrift som också blev ett troligen svårslaget rekord.
Året därpå - 2015 - fick Jim sällskap av Peter i gruppen 6-gångs erövrare och tårtgan var brun.


Jim Danielsson år 2014 - Peter Magnusson år 2015

 

2018
 

 
 

JONAS WAHLBERG

Godkända av juryn 2018 oktober 10

Årets jurymöten inleddes med mötet för Jonas och från HBB samlades juryn med Sven Berggren, Jim Danielsson, Magnus Fischer samt Thorvald Nielsen tillika fotograf.

I koncentrerad förhoppning samlade sig Jonas för att redogöra för sin paddling och besvara de frågor som ställdes.
Genomgången avlöpte väl och Jonas fick sin paddling godkänd av juryn utan anmärkningar.

Som bevis för detta mottog Jonas miniatyrkajaken. Nej! Vi ser inte dubbelt. Det är två kajaker som Jim har nöjet överlämna. Den ena är kopia av den andra och båda för samma paddling eftersom Jonas önskade två miniatyrkajaker. Detta blev således första gången två minneskajaker utdelades till en paddlare.

Medan vi beundrar kajakerna förtärde mötets deltagare ölgåsen och mötet var sedan fullbordat.


 
 
 

NENIA ZENANA

Godkänd av juryn 2018 oktober 21

I samband med sin hemfärd hölls jurymötet för Nenia när hon passerade Solna. Från HBB var Sven Berggren, Jim Danielsson och Thorvald Nielsen närvarande.
Dessutom följdes Nenia av sin man Jacob. Han hade flugit upp till Piteå och letat upp Nenias bil som han på lördagen körde till Haparanda för att sedan skjutsa hem Nenia och Mille.
Äntligen kunde Nenia sätta sig inför juryn. Hon hade redovisat sin tur på en ordentlig karta.

Någon speciell punkt utmed färden kommenterades och klargjordes ...

... och därutöver var det inget problem utan juryn kunde enhälligt godkänna Nenia och miniatyrkajaken delades ut.

Därpå följde kaffe och tårta vars dekoration rörde Nenia, men är man den första Danska kvinnan att genomföra HBB, är det också värt att firas.


 
 
 

JAN OLOF JOHANSSON

Godkänd av juryn 2018 november 06

Juryn bestod av Sven Berggren, Jim Danielsson samt Thorvald Nielsen tillika fotograf och innebar inga förändringar från många andra möten.

Som vän av ordning firade Göteborgaren Jan Olof Gustavadolfsdagen med att klara sitt möte med juryn. Någon traditionell Gustavadolf-bakelse (Göteborgstradition) blev det inte i år för JO (Jan Olof).
JO hade sin färd väl inritad i kartor och var lätt att följa från start till mål. JO hade paddlat HBB 2015 och visste därför hur jurymötet genomfördes. Allt var därför samlat i pärmar och lätt att bläddra i efterhand färdspåret granskades. Att JO hade mycket att berätta kring de upplevelser han haft denna gång gjorde mötet trevligare.

 

När gen omgången fullföljts kunde juryn enhälligt godkänna denna paddling som således blev Jan Olofs andra. Därför fick JO nöjet att motta minneskajaken överräckt av Jim.


Mötet avslutades sedan med sedvanlig förtäring. Till denna hörde en tårta för att fira att JO nu paddlat HBB två gånger. Någon Gustavadolf bakelse blev det inte för JO, men tårtan var tveklöst godare.

JO hade också en kamera med sig och förevigade juryn - Thorvald, Sven och Jim.

 

 
 

MATTIAS SÖDERBERG

Godkänd av juryn 2018 november 23

Förutom den vanliga konstellationen med Sven Berggren, Jim Danielsson och Thorvald Nielsen tillkom även Lennart Bergström. Någon avlastning för juryn bidrog inte detta till mer än att fotodokumentationen undslapp Thorvald denna gången.

Mattias med yngre brodern Johan (gömd bakom kameran) välkomnades och mötet kunde inledas i förutbestämd tid. Kartorna från färden bestod av dels ordinära i format A4, men också en del i A1.


Det blev en bläddrande i kartor av olika storlek och givetvis var det avsnitt som söktes på baksidan av något annat. Med gott samarbete löstes dock de problem Mattias haft med ordningen.


Allt gick vägen. Inga punkter utefter färdfsträcket ifrågasattes och juryn kunde enhälligt besluta att Mattias skulle godkännas som HBB-paddlare. På frågan med ögonkontakt om Mattias hade läst reglerna och förstått dem samt följt dem svarade Mattias ett klart ja och därmed hade Jim nöjet att överräcka HBB's Miniatyrkajak som Mattias mottog med tillfredsställelse och nöje.

Den kända Öl-gåsen dukades fram och Mattias hade mycket att berätta om sin paddling, men fick också lite mer djupgående frågor som på inget sätt hade med det avslutade jurymötet att göra.
Det blev sedan även tid för kaffe och saffranskaka och samtalet fortsatte avhandla olika kajak och paddelnära ämnen.
 

 
 

GUSTAV ERIKSSON

Godkänd av juryn 2018 december 19

Dagens jurymöte som höll via Skype med Gustav avlöpte så som planerat. Från HBB var det trion Sven Berggren, Jim Danielsson samt Thorvald Nielsen.
Detta var första gången Skype utnyttjades för att genomföra ett jurymöte hos HBB. Gustav själv befann sig i Kiruna, men hade skickat ner sina kartor med inritat färdstreck samt loggbok.


Kanske var det också något av en premiär för Jim att sitta vid en dator som han gjorde vid den väsentliga frågan med ögonkontakt. Rätt svar erhölls och mötet kunde senare avslutas med ett godkännande av Gustav
 
Därmed, så här i årets elfte timme, önskar vi alla en
GOD o TREVLIG JUL.

Topp    

 

Länkar till åren: 2007 och 2008  |  2009  |  2009 Special  |   2010  |  2011  |  2012  |  2013  |  < a href="s_14.html">2014  |  2015  |  2016
 

Valid CSS! Validated by HTML Validator (based on Tidy)