havspaddlarnasblaband.se
 

Bokinformation

Kusten är klar !

av Bengt Larsson


Recensioner från några läsare:

"Tack för boken! Den såg så intressant ut att jag inte kunde hålla mig utan jag gav den åt min man redan nu! Så nu ligger han och läser och är både döv och blind för omvärlden!!!"
– Inger Guldbrand, Finland

"Boken ger en god inblick i de vedermödor och glädjeämnen som en paddlare kan möta under sin kajakfärd runt hela Sveriges kust."
– Anonym paddlare

Boken, 422 sidor, handlar om Bengts HBB-färd på 100 dagar från 1995 och i den nu tredje utökade upplagan ingår en inlaga med färgbilder från Bengts fyra första HBB-paddlingar åren 1995, 1998, 2002 och 2005. Hans femte paddling 2008 är ännu inte tillgänglig i bokform.

Dessutom fullständig HBB-statistik och foton på alla godkända erövrare av HBB t.o.m. år 2005.

Boken kostar 150:- inkl. porto och beställs direkt av Bengt via tel. 08-560 401 11 eller via E-post från Bengt Larsson
Vid beställning för leverans till utlandet kostar boken 200:- inkl. porto. Ange: "HBB:s hemsida" vid beställning.

Pris 280:- vid samtidigt köp av Jim Danielssons bok "100.000 KILOMETER I HAVSKAJAK" samt Bengt Larssons "Kusten är klar !"
Vid beställning för leverans till utlandet kostar bokpaketet 350:- inkl. porto.


Så här skrev Jim Danielsson 1996 i Kanot-Nytt nr. 2:

    "Bengt Larsson. Start 1 maj kl. 06.00, mål 8 augusti kl. 06.00, 'båda dagar för övrigt flaggdagar'. Ingen har nog som Bengt njutit av sin Sverige-paddling. 100 dagar i kajak och 100 nätter i tält var hans plan och den genomförde han till punkt och pricka. Länge hade han sparat ihop tid, noga hade han förberett sig - så blev också färden ett enda lyckorus.
    När Bengt till exempel nådde Stockholms skärgård passade han på att för tionde gången i sitt liv paddla ut till Svenska Högarna och strax före Haparanda lade han sig i väntläger för att kunna landstiga på 'rätt dag', varpå han med en tänd segercigarr och champagne fotograferade både sig själv och kajaken vid riksröse nr 59 - den officiella målpunkten för Havspaddlarnas Blå Band.

    Bra njutet Bengt!"


Ur boken ...

Väl medveten om dagens allvar vaknar jag klockan 06.00 och lyssnar på SMHI:s morgonsändning. Det skall bli nordlig vind, lätt bris och uppehållsväder med största solchanserna utefter kusten. För eftermiddagen förutspås något ökande vind. Vädermässigt är det inga problem. Gäller bara mitt mentala beslut. Jag river tältet, snabbäter lite, gör i ordning termosen med varm saft och brer ett antal smörgåsar så att jag kan ta erforderliga raster ute till havs.

Klockan 06.45 skjuter jag ut kajaken i vattnet, kollar med en blick mot stranden att ingenting är kvarglömt. Det vore förmätet att glömma något och tvingas paddla tillbaka, allra helst som jag nu står inför min längsta överfart någonsin... Sätter mig tillrätta i sittbrunnen och spänner fast kapellet. Det känns bra så långt. Men jag blir ändå inte riktigt klok på vägvalet. Ännu när jag lagt ut och sitter i kajaken har jag inte bestämt mig. Jag våndas fortfarande. Men stunden för beslut är inne. Jag tar några paddeltag ut på vattnet och styr upp stäven rakt mot Hovs hallar som tycks oändligt långt därborta i fjärran, där hav och himmel möts. Ögonkontakt är etablerad, jag har bestämt mig, beslutet är taget. Så ”enkelt” var det. Det må bära eller brista. Det känns som om jag påbörjat en atlantpaddling...

Med bestämda paddeltag avancerar jag kilometer för kilometer på det öppna havet. Påarp försvinner akteröver och även landskapet in mot land med de milsvida halländska sandstränderna i själva Laholmsbukten fjärmar sig. Långt, långt bort kan Hovs hallar skönjas i soldiset. För säkerhets skull har jag tagit ut kompassriktningen i händelse av dimma.

space